Hozzávalók (12 szelet)
alaphoz:
Pisztáciás tejkaramella:
- 30 dkg darált keksz
- 18 dkg vaj
- fahéj
- krémhez:
- 75 dkg mascarpone
- 25 dkg philadelphia krémsajt
- 2 ek. liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 db vanília rúd kikapart belseje
- 3 db tojás
- 8 dkg tejföl
Pisztáciás tejkaramella:
- 20 dkg pisztácia
- 20 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 4 dl főzőtejszín
- csipet só
Elkészítés
A darált kekszet az olvasztott vajjal és egy csipet fahéjjal gyors mozdulatokkal eldolgozzuk, majd a tortaforma aljába egyenletesen eloszlatva lenyomkodjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük.
A mascarponét, a philadelphia sajtkrémmel a tejföllel, porcukorral és vaníliával habverővel összekeverjük. A lisztet beleszitálva eldolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett a tojásokat is egyesével beledolgozzuk. A már kihűlt alapra öntjük és 170 fokos sütőben, vízgőz nélkül 60 percig sütjük. Akkor lesz megfelelő az állaga, ha sütés után még remeg a tortánk.
A tejkaramellához a cukrot elkezdjük serpenyőben melegíteni, ne kavarjuk közben, hogy ne kristályosodjon. Ha szépen karamellizálódott, hozzádobjuk a pisztáciát és egy csipet sót. Lehúzzuk a tűzről és beledobjuk a felkockázott vajat. Egy habverővel elkezdjük kevergetni, majd miután visszatettük a tűzre apránként hozzáöntjük a főzőtejszínt és közben folyamatos kevergetjük tovább ameddig a megfelelő állagot el nem éri.
A mascarponét, a philadelphia sajtkrémmel a tejföllel, porcukorral és vaníliával habverővel összekeverjük. A lisztet beleszitálva eldolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett a tojásokat is egyesével beledolgozzuk. A már kihűlt alapra öntjük és 170 fokos sütőben, vízgőz nélkül 60 percig sütjük. Akkor lesz megfelelő az állaga, ha sütés után még remeg a tortánk.
A tejkaramellához a cukrot elkezdjük serpenyőben melegíteni, ne kavarjuk közben, hogy ne kristályosodjon. Ha szépen karamellizálódott, hozzádobjuk a pisztáciát és egy csipet sót. Lehúzzuk a tűzről és beledobjuk a felkockázott vajat. Egy habverővel elkezdjük kevergetni, majd miután visszatettük a tűzre apránként hozzáöntjük a főzőtejszínt és közben folyamatos kevergetjük tovább ameddig a megfelelő állagot el nem éri.
Alapanyagok
A receptben található összes alapanyag megtalálható webáruházunkban, csupán egy kattintásra Öntől!
Forrás: Sziklai Tamás - séf, üzletvezető, Home Field