BBQ Oldalas Fűszeres Steak Burgonyával és Majonézes Kukoricasalátával

Hozzávalók (4 főre)
BBQ szósz:
  • olívaolaj
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. nádcukor vagy barnacukor
  • 1 fél tk római kömény
  • fél dl szójaszósz
  • 4 cl Jack Daniels
  • kevés worchester és balzsamecet
  • 2 ek. min. 20%-os paradicsompüré
  • só, bors
  • víz

Oldalas:
  • 1 kg sertésoldalas
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 egész fokhagyma
  • 4-5 db babérlevél
  • só, egész bors, őrölt fekete bors
Hozzávalók (4 főre)
Fűszeres steak burgonya:
  • 80 dkg újburgonya
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • cayenne bors, őrölt mustármag, őrölt kömény, fűszerpaprika, só, bors

Majonézes kukoricasaláta:
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 dl étolaj
  • kevés citromlé, porcukor és worchester szósz
  • só, bors
  • 200 g csemegekukorica
  • fél fej lilahagyma
  • petrezselyem
Elkészítés
Az oldalast lehártyázzuk, majd a csont mentén 8 részre vágjuk. Feltesszük főni fűszeres redukcióba a tisztított zöldségekkel és hagyjuk 1 órát főni. Utána, kiolajozott tepsibe rakjuk a vörös és fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, majd 200 C fokon fóliával letakarva pároljuk 1,5-2 órát.

Közben elkészítjük a BBQ szószt. Olívaolajon a félfőre vágott lila és vöröshagymát elkezdjük pirítani. Ha kapott egy kevés színt, hozzádobjuk a felszeletelt fokhagymát is. Pirítás után mehetnek bele a fűszerek és a paradicsompüré. Ezekkel is kicsit lepirítjuk és hozzátesszük a többi hozzávalót, majd felengedjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Kétszeri visszaforralás után botmixerrel turmixoljuk.

A burgonyákat nem meghámozva, alapos mosás után cikkekre vágjuk és félig megfőzzük a fűszeres lében. Ha megfőttek 230 C fokos sütőben megsütjük, majd összeforgatjuk a fűszerekkel. A kukoricasalátához elkészítjük a házi majonézt az apróra vágott lilahagymával és petrezselyemmel. A kukoricát blansírozzuk, majd lehűtjük és összeforgatjuk a majonézzel. Miután szinte vajpuha lett az oldalas 230 C fokon a BBQ szósszal készre sütjük.
Forrás: Sziklai Tamás - séf, üzletvezető, Home Field