Hozzávalók (4 főre)
BBQ szósz:
Oldalas:
- olívaolaj
- 1 db lilahagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. nádcukor vagy barnacukor
- 1 fél tk római kömény
- fél dl szójaszósz
- 4 cl Jack Daniels
- kevés worchester és balzsamecet
- 2 ek. min. 20%-os paradicsompüré
- só, bors
- víz
Oldalas:
- 1 kg sertésoldalas
- 2 db vöröshagyma
- 1 egész fokhagyma
- 4-5 db babérlevél
- só, egész bors, őrölt fekete bors
Hozzávalók (4 főre)
Fűszeres steak burgonya:
Majonézes kukoricasaláta:
- 80 dkg újburgonya
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- cayenne bors, őrölt mustármag, őrölt kömény, fűszerpaprika, só, bors
Majonézes kukoricasaláta:
- 1 tojássárgája
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 dl étolaj
- kevés citromlé, porcukor és worchester szósz
- só, bors
- 200 g csemegekukorica
- fél fej lilahagyma
- petrezselyem
Elkészítés
Az oldalast lehártyázzuk, majd a csont mentén 8 részre vágjuk. Feltesszük főni fűszeres redukcióba a tisztított zöldségekkel és hagyjuk 1 órát főni. Utána, kiolajozott tepsibe rakjuk a vörös és fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, majd 200 C fokon fóliával letakarva pároljuk 1,5-2 órát.
Közben elkészítjük a BBQ szószt. Olívaolajon a félfőre vágott lila és vöröshagymát elkezdjük pirítani. Ha kapott egy kevés színt, hozzádobjuk a felszeletelt fokhagymát is. Pirítás után mehetnek bele a fűszerek és a paradicsompüré. Ezekkel is kicsit lepirítjuk és hozzátesszük a többi hozzávalót, majd felengedjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Kétszeri visszaforralás után botmixerrel turmixoljuk.
A burgonyákat nem meghámozva, alapos mosás után cikkekre vágjuk és félig megfőzzük a fűszeres lében. Ha megfőttek 230 C fokos sütőben megsütjük, majd összeforgatjuk a fűszerekkel. A kukoricasalátához elkészítjük a házi majonézt az apróra vágott lilahagymával és petrezselyemmel. A kukoricát blansírozzuk, majd lehűtjük és összeforgatjuk a majonézzel. Miután szinte vajpuha lett az oldalas 230 C fokon a BBQ szósszal készre sütjük.
Közben elkészítjük a BBQ szószt. Olívaolajon a félfőre vágott lila és vöröshagymát elkezdjük pirítani. Ha kapott egy kevés színt, hozzádobjuk a felszeletelt fokhagymát is. Pirítás után mehetnek bele a fűszerek és a paradicsompüré. Ezekkel is kicsit lepirítjuk és hozzátesszük a többi hozzávalót, majd felengedjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Kétszeri visszaforralás után botmixerrel turmixoljuk.
A burgonyákat nem meghámozva, alapos mosás után cikkekre vágjuk és félig megfőzzük a fűszeres lében. Ha megfőttek 230 C fokos sütőben megsütjük, majd összeforgatjuk a fűszerekkel. A kukoricasalátához elkészítjük a házi majonézt az apróra vágott lilahagymával és petrezselyemmel. A kukoricát blansírozzuk, majd lehűtjük és összeforgatjuk a majonézzel. Miután szinte vajpuha lett az oldalas 230 C fokon a BBQ szósszal készre sütjük.
Forrás: Sziklai Tamás - séf, üzletvezető, Home Field