Beszélgetés Fürstner Klári kollégánkkal

Fürstner Klári, értékesítő Területe: budai oldal, 1. 11. 12. 22. kerület

klari
Hogyan kerültél a Gasztro Premiumhoz?
Épp egy nemzetközi filmvásáron dolgoztam Franciaországban, amikor felhívott az egyik legjobb barátnőm, hogy van egy ilyen álláslehetőség. Ez körülbelül 4 és fél évvel ezelőtt történt. Tudta, hogy épp munkát keresek, mivel a régi munkahelyem megszűnt, ami nagy törés volt az életemben.
Előtte légiutaskisérőként dolgoztam 20 évig a Magyar Nemzeti Légitársaságnál, majd a megszűnése után egy privát repülőgépen repültem, amely szintén nagy kihívást jelentett számomra.
Alapvégzettségemet tekintve, vendéglátóipari főiskolát és külkereskedelmi főiskolát végeztem marketing szakon, így nem állt messze tőlem ez a terület, habár gyakorlatban korábban nem dolgoztam értékesítőként.

A repüléshez képest nagy változás volt akkor egy ennyire más jellegű munkakörben dolgozni?
Egyrészről igen, másrészről viszont ez sem unalmas munka, és sokban hasonlít a repüléshez. Mindig más helyeken járok, más emberekkel találkozom, ez is egy mozgalmas hivatás tele megoldandó problémákkal, amit jelen esetben nem az utasok, hanem az egyes partnerek kapcsán merülnek fel.

Úgy tudom, most sem tudsz egyhelyben maradni és a Gasztro Prémiumos órák után, szabadidődben más projektekkel is foglalkozol.
Így van, nyaranta vitorlásversenyek rendezésében veszek részt, gyerek és felnőtt kategóriában, ezen kívül télen, ha a munkám engedi, síoktatást is vállalok. A sport mindig is része volt az életemnek, a repülés előtt Ausztriában dolgoztam síoktatóként, fiatalabb koromban pedig ifjúsági magyar bajnok voltam vitorlázásban és síelésben több alkalommal is. Ezen kívül Hazai és Nemzetközi vásárokon szoktam hostesskedni, szóval sok minden érdekel.
Amikor elkezdtél nálunk dolgozni, milyen kihívásokkal szembesültél?
A kezdeti kudarcokon nehéz volt átlépni, nehéz meggyőzni az embereket, de ennél is nehezebb a nemet elfogadni. Saját hibámnak tekintettem, pedig úgy gondoltam én megteszek mindent a sikeres együttműködésért. 1-2 év volt mire megtanultam kezelni, és tudomásul venni, hogy van az a pont amikor el kell engedni a partnert. Nagy a verseny, sok a konkurens cég, nem mindenkit tudok meggyőzni arról, hogy miért minket válasszanak, nem lehet mindenkit megnyerni.

Mi az, amiben más a Gasztro Premium?
A legfontosabbként a rugalmasságunkat emelném ki, amit egy nagyobb céggel szemben tudunk biztosítani, akár 1-2 órán belüli (expressz) kiszállítást. A rendeléseket éjfélig le lehet adni és a problémákat próbáljuk rövid időn belül megoldani. Téves szállítás vagy sérült termék esetén azonnal cseréljük vagy korrigáljuk az árat, hogy a partnernek a legkevesebb kellemetlenséget okozzuk. Azt gondolom inkább a szolgáltatás egyediségével, személyreszabottságával tudunk kitűnni.

De a legfontosabb, hogy a partner ne maradjon áru nélkül.
És persze sok múlik rajtunk, üzletkötőkön. :) Bármilyen egyedi kéréssel megkeresnek minket, ha van rá mód, teljesítjük.

Belegondolva a korábbi és a mostani munkádba, egyre több hasonlóságot vélek felfedezni. Emberekkel foglalkozol és a napi adrenalin sem marad el. Mit szeretsz az értékesítői munkádban?
Valóban nagy sikerélmény egy új partnert megszerezni, ez egyfajta vadászat. Persze utána arra törekszem, hogy ki is tudjuk szolgálni a számára legkényelmesebb kondíciók mellett. Szeretem, hogy rugalmas a munkaidőm, a Gasztro Prémium családbarát cég, lehetőségem van a munkám és a szülői feladataimat összeegyeztetni. Úgy érzem, barátságos kollegiális közegben dolgozom, annak ellenére, hogy a nap nagyrészét egyedül a kocsiban töltöm miközben adminisztrálok, telefonálok, napi ügyeket oldok meg és közben még 10-12 partnert is meglátogatok. Sokukkal a szakmai témák mellett egy jó emberi kapcsolat is kialakult, melynek során családi és egyéb témákat is megbeszélünk, ez egyfajta bizalom is egymással szemben, ami jó alapja lehet az üzletnek is.
karcsi
Alapvetően pozitív kisugárzású és jókedélyű embernek tartanak, aki megtalálja mindenkivel a hangot. Szerintem értek az emberekhez, kíváncsi vagyok a munkájukra, empátiával és alázattal tudok viszonyulni a problémáikhoz. Jó érzés a partnerek bizalmát elnyerni és ezen keresztül a cég megítélését is pozitívan befolyásolni.

Milyen nehézségekkel szembesülsz a munkád során?

Nehezen viselem, ha külső, rajtam kívül álló okokból nem sikerül a partnerek kérését teljesíteni. Néha belefutok olyan emberekbe, akik nem megfelelő hangnemben szólnak hozzám. Olyankor nehéz mosolyogva, kedvesen reagálni. Ha egy új partnert nem sikerül megnyerni, azt is el kell fogadni és nem magamra venni, egy idő után megtanulja kezelni ezeket a problémákat az ember.
 És sokszor van olyan, hogy nem jön össze egy üzlet, de pár nap múlva beesik három új, amire nem számítottam. De az ritka, hogy egyik napról a másikra sikerül üzleti kapcsolatot kialakítani egy vendéglátó egységgel. Általában hosszas előmunka, többszöri visszajárás és ajánlatok készítése szükséges hozzá.

Mint a Gasztro Premium egyik legrégebbi értékesítője, te hogy látod a cég jövőjét?
Úgy látom, a cég dinamikusan fejlődik, fiatalos és elhivatott kollégákkal dolgozom együtt. Van létjogosultságunk a piacon. Folyamatosan fejlődünk, bővítjük a gépparkunkat, új informatikai rendszereket vezetünk be, rugalmasan alkalmazkodunk a folyamatosan változó piaci igényekhez. Talán ennek is köszönhető, hogy egyre több étterem és szállodalánc keres meg minket szállítási igényével.

A célunk, hogy minél szélesebb körű kiszolgálást biztosítsunk új és meglévő partnereinknek.
Az elégedett partner a cég jó hírét kelti. Jelenleg Budapest centralizált kissé a cég, de vidékre is szállítunk túraszerűen. A nyári szezonban a Balatonra heti akár 3 alkalommal is megyünk. A tervek alapján az egész országra kiterjedő kiszállítási rendszerünk lesz.

Mivel töltöd a szabadidőd?
Szabadidőm nagyrészét a gyerekeimmel töltöm, két fiam van, 14 és 16 évesek.  Velük és a párommal szeretünk síelni, vitorlázni, utazni, sportolni, szórakozni és legújabban táncot tanulnunk. Szeretek főzni is, bár nálunk mindenki jól főz a családban, így nehéz érvényesülni.
Szeretet teljes stabil családi közeg vesz körbe, ez nagyban megkönnyíti a munkám. Az angol és német nyelvtudásomat sajnálom, hogy nem tudom most igazán hasznosítani, de amint nemzetközi porondra lép a cég, talán erre is sor kerül majd.   

Mire vagy a legbüszkébb?
A fiaimra. A családomra és a saját erőmből elért eredményeimre.

Te vagy az egyik kolléganőm, aki mindig mosolygós és jókedvű. Mi a titkod?
Alapvetően ki vagyok békülve magammal. Bár az idő nem nekünk nőknek dolgozik.  Nyilván mindig lehetne ok panaszra, rossz kedvre, de arra senki sem kíváncsi. Nincs könnyű élet, mindig van mivel megküzdeni, de próbálom megtalálni mindenben a szépet és a jót. De ehhez elengedhetetlen egy olyan biztos családi háttér, mint a szüleim, a párom, a gyerekek, a barátok, akikre minden mélypontomon támaszkodhatok. Szeretném ezt a nyitott, pozitív szemléletet átadni másoknak is, úgy látom szükség van rá ebben a feszített, stresszel teli világban.

Radnai Dea