Beszélgetés Monger Ágota kollégánkkal

Monger Ágota, értékesítő

Úgy tudom már a Gasztro Prémium előtti években is közel állt hozzád a gasztronómia, mind szakmai, mind hobbi szinten. Hogyan kerültél hozzánk?

Így van, előtte 10 éve már a vendéglátásban dolgoztam. Több belvárosi étteremben is megfordultam, mint üzletvezető, rendezvényszervező. Három éve egy olasz éttermet vezettem és az akkori Gasztro Prémiumos értékesítővel nagyon jó kapcsolatot ápoltam. Neki említettem, hogy fontolgatom a váltást, Ő pedig jelezte, hogy épp új embereket keresnek a csapatba. Ebben az évben költözött Vecsésre a cég, ami pont kapóra is jött, mert ott lakom, így az irodai teendőimet is kényelmesen el tudom látni és a raktár is egy karnyújtásnyira van. Egyszóval minden jel arra mutatott, hogy meg kell ragadnom a lehetőséget és elérkezett a váltás ideje.  Így december 1-jén lesz 3 éve, hogy csatlakoztam a csapathoz.

Miért érezted úgy, hogy elérkezett a váltás ideje?

Aki valaha vendéglátásban dolgozott, pontosan tudja, hogy 10 év az sok idő. Fizikailag és mentálisan is nagyon megterhelő tud lenni a sokszor napi 16 órás munkavégzés heti 7 napon keresztül, ráadásul vezetőként folyamatosan ugrásra készen kell állni. Egy étterem működése nagyon összetett dolog. Megfelelni a tulajdonos elvárásainak úgy, hogy közben egy jó csapatot alakíts ki és maximális vendégelégedettséget produkálj, nem egyszerű feladat.

Amit szerettem volna, azt elértem. Új kihívásokra és több szabadságra vágytam.

Gondolom, azért néha mégis hiányzik.

Sokszor igen, mert meggyőződésem, hogy ezt csak szívvel-lélekkel lehet jól csinálni. Ugyanakkor be kell látni, hogy elérkezik egyszer az a pont amikor ki kell tudni szakadni belőle. Szerencsés helyzetben vagyok mert nem kellett teljesen hátat fordítanom mindezeknek, lehetőségem van kiélni ezt a szenvedélyem mostanában is. A szüleim közel 25 éve rendezvényszervezéssel foglalkoznak és van egy food truck-unk is, így teljes mértékben nem kellett elszakadnom. Fesztiválokon, esküvőkön, családi és egyéb rendezvényeken ki tudom élni a vendéglátáshoz való kötődésem.

Mit szeretsz a mostani munkádban?

Amit az éttermezés esetében is szerettem. Nagy áldás, ha az ember azt csinálhatja, ami a hobbija is. Az enyém pedig a gasztronómia, új ízek, trendek, ételek, italok felfedezése. Nagy szabadságom van, ugyanabban a közegben mozgok. A kapcsolatokat, amiket eddig gyűjtöttem, most is tudom kamatoztatni. Szerencsés vagyok, mert sokszor ajánlanak vagy maguk a séfek keresnek meg engem, hogy dolgozzunk együtt.

Mik a kihívások a munkádban?

Ha valaki emberekkel dolgozik, az már önmagában kihívás. ☺ Aki dolgozott konyhán vagy étteremben, tudja milyen feszített a tempó és mennyire le vannak terhelve a dolgozók. Tudni kell őket segíteni, adott esetben kezelni. Hibák mindkét oldalon előfordulnak, ez az emberi tényező, de ezekből a vendég semmit sem érzékelhet, így az első és legfontosabb, hogy ezeket orvosoljuk a leghatékonyabb módon.

Milyen személyiség kell ahhoz, hogy valaki jó értékesítő legyen?

A problémamegoldókészség nagyon fontos. Legyen naprakész, értse azt, hogy egy ebéd vagy vacsora mögött mekkora munka van, milyen fontos ebben a folyamatban az a cég, aki az alapanyaggal látja el az adott helyet. Ez egy egységesen felépített dolog, amiből, ha egy láncszem is hiányzik, meg tudja nehezíteni, illetve akadályozni egy étterem működését. Továbbá fontos, hogy jól tudjon kommunikálni a séffel, üzletvezetővel. Legyen termékismerete, legyen rugalmas. „Nagyon” rugalmas. ☺

Miben más a Gasztro Prémium, mint a többi cég?

Minden esetben a vevő igényei az elsők. Bizton állíthatom, az egyik legrugalmasabb cég vagyunk, a rendelésfelvétel, egyedi termékek beszerzése, szállítási feltételek tekintetében egyaránt. Hétből hat napon számíthatnak ránk a partnerek.

Hogy látod a cég jövőjét?

Komoly fejlesztések folytak az elmúlt években, melyek hamarosan mind megvalósulnak, így sok olyan szolgáltatással bővülünk, melyek egyediségükben és hatékonyságukban jelenleg páratlanok.

Mivel töltöd a szabadidőd?

Nagyon szeretem a különböző gasztronómiai programokat, legyen az borvacsora, gasztro-túra, étel- vagy borfesztivál. Az utazásaimat is úgy szervezem, hogy valamilyen gasztronómiai élményt is bele tudjak csempészni. Közel áll hozzám az irodalom, kommunikáció szakot végeztem. Sok évig versenytáncoltam, ha lehet, hódolok ennek a szenvedélyemnek is.

És ha azt kérdezed kivel, akkor egyértelműen Miskával a fél éves kutyusommal, aki szeptember óta van velem. Sokszor viszem magammal, ha az irodában dolgozom a kollégák nagy örömére. Most hétvégén volt az első fesztiválja Paloznak-on, a Homola Borteraszon, imádta…?

Hol jártál legutóbb?

Koppenhágában, zseniális város, zseniális ételekkel, a fehér hallevest mindenkinek csak ajánlani tudom.

Mik a jövőbeli terveid, hol látod magad 5 év múlva?

Terveim között szerepel a családalapítás és megnyugtató a tudat, hogy az ilyen irányú terveimben is számíthatok a Gasztro Prémium támogatására így akár egy pici mellett is el tudom képzelni, hogy itt dolgozzak.  Egy másik álmom, hogy nyitok egy saját helyet, egy pici kávézót, reggeliző helyet, ahol családias hangulattal, saját készítésű süteményekkel, házias ízekkel, finom borokkal várnánk a vendégeket.

Radnai Dea